Chipping of Corner Edge of Twist Drill and Solutions

In production, chipping of corner edge twist drill is happened many times. Because of drill material, loose jig, uneven hardness of workpiece material, unsuitable feed speed, unsuitable coolant, relief angle too small, or exhausted bit, etc.

Situation 1: Chipping of Corner Edge of Twist Drill and Solutions 1

  1. Cause: Inappropriate Cutter Material
    Solution: Choose suitable cutter material for twist drill
  2. Cause: Uneven Hardness Distribution on the Workpiece Material
    Solution:
    ① Isostatic Treatment
    ②Change cutter, material & cutting conditions, machining method (EDM)
  3. Cause: Cutting or Feed Speed is too High
    Solution: Reduce cutting speed or feed rate
  4. Cause: Not Enough Coolant
    Solution: Maybe there is too much heat during cutting, change lubrication method.

Situation 2: Chipping of Corner Edge of Twist Drill and Solutions 2

  1. Cause: Large run out after attached to machine, or loose hold
    Solution:
    ①Check holder and/or select another one
    ②Check run out after fixing to the chuck
  2. Cause: Relief angle is too small
    Solution: Regrind correctly by drill bit grinder
  3. Cause: Cutter material is not suitable
    Solution: Choose suitable cutter material
  4. Cause: Cutting speed or feed is too high
    Solution: Reduce cutting speed or feed rate
Posted in Technology and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *